7 vanliga orsaker till osäkerhet

7 vanliga orsaker till osäkerhet Självkännedom

Låt mig gissa om du ofta ställer dig frågan: ”Varför kan jag inte göra någonting rätt?”  Kanske gillar du inte vad du ser i spegeln och känner att andra inte heller är imponerade. Eller kanske är du en perfektionist?  Jag vet hur det känns att ha låg självkänsla och leva dagligen med osäkerhet.

Det finns flera orsaker till osäkerhet.  Men genom att identifiera dina osäkerheter och möta dem rakt på sak kan du minimera den negativa inverkan de kan ha på dig.

Vad innebär det att vara osäker?

Att vara osäker är att vara allmänt osäker, ha stor oro och sakna självförtroende.  När en person är osäker tvivlar han eller hon på sitt självvärde, sina färdigheter, sin förmåga och sitt övergripande värde.  Vissa är till och med osäkra till den grad att de tror att de är till skada för andra.

Dessutom har osäkerhet en känslomässig, mental och fysisk påverkan på dig.   Några symtom på att någon är osäker är följande:

  • De är oroliga för sina relationer med andra i sitt liv.
  • Starka känslor av otillräcklighet.
  • Svårighet eller oförmåga att hantera stressorer.
  • Osäkerhet om världen.
  • Visar en brist på självkänsla, självförtroende och självkänsla.

Det finns också många former av osäkerhet som många av oss brottas med. De kan ha många olika ursprung och effekter på våra liv.  De kan härröra från tidigare trauman, en missbrukande förälder eller ett missbrukande förhållande.  Men oavsett hur det började så har det hela sina rötter i rädsla, formad av dessa tidigare erfarenheter.

Känslor om att du är otillräcklig kan ha börjat i barndomen, men brukar fortsätta in i vuxen ålder och påverka vår självuppfattning och vårt sätt att interagera med vår omgivning.  Självkänsla kommer från hur vi hanterar dessa tidigare relationer och den värld som omger oss.  Därför har uppfattningen större betydelse än verkligheten i en situation.

Osäkra människor kan vara ängsliga och oroliga i sin uppfattning av världen.  Försök därför inte att dölja din osäkerhet utan försök att övervinna den.  Här är några osäkerheter att hålla utkik efter.

Social osäkerhet

Social osäkerhet är en bristande tilltro till att man kommer att klara sig bra i sociala sammanhang.  Dessutom kommer social osäkerhet från rädsla för hur framtiden kommer att bli för en person snarare än vad som hänt i det förflutna.

Personer med social osäkerhet kan oroa sig för att:

  • Deras utseende är obehagligt.
  • Att de inte kommer att förstå saker som andra skämtar om.
  • Att de kan säga något olämpligt eller sårande.
  • Rädda för att de inte är tillräckligt intelligenta för att bidra till samtal.

Otrygghet i relationer

En osäker person med relationsosäkerhet är ovillig att vara sårbar och lita på andra.  De tror helt enkelt inte att en person kommer att fullfölja sina löften och bete sig som de förväntas göra.

Förtroendeproblem påverkar den osäkra personen och alla som de är i en relation med.  Slutligen kan de också vara klängig och tigga om din uppmärksamhet och bekräftelse vid varje tillfälle.

Osäkerhet i fråga om grundläggande behov

Det är svårt att lyckas i livet om man inte har en lämplig bostad, hälsa eller tillräckligt med mat.  Att inte veta var nästa måltid kommer ifrån, var de kommer att sova på natten eller oro för din psykiska eller fysiska hälsa tar din energi och ditt fokus från andra saker i livet.  Detta skapar fysiska och psykiska svårigheter.

Osäkerhet om kroppsuppfattning

De som har osäkerhet kring sin kroppsuppfattning brottas med förmågan att korrekt och objektivt se sitt fysiska utseende.  Följaktligen börjar de ägna mycket tid och energi åt att oroa sig för sitt utseende.

Denna osäkerhet kan till och med vara riktad mot en specifik kroppsdel, t.ex. benen, tänderna, knäna, öronen eller näsan.  Dessutom kan denna osäkerhet härröra från andras omdömen, men det omdöme de riktar mot sig själva är mycket hårdare.

Otrygghet i fråga om karriär

Karriär-/jobbsosäkerhet kommer från någon som känner sig inkompetent på arbetsplatsen.  Om du har karriärosäkerhet kan du känna dig överväldigad av osäkerhet om ditt jobb, du känner dig som en bedragare, du är förvirrad, tveksam till att fatta beslut och överväldigad av känslor av tvivel.

När en person är osäker tvivlar han eller hon på sitt självvärde, sina färdigheter, sin förmåga och sitt övergripande värde.

I likhet med osäkerhet i karriären och på jobbet upplever elever i skolan samma typ av osäkerhet.  Detta kommer när de ifrågasätter sin intelligens och förmåga att utföra uppgifter och tillämpa den kunskap som de har fått i klassrummet.

I både karriär- och klassrumsosäkerhet fruktar människor sina förmågor och lämnar uppgifter oavslutade för att de inte försöker.

Effekterna av otrygghet

Här är några av de mest anmärkningsvärda effekterna av att vara osäker:

  1. Du överdriver dina problem och gör ”berg av mullvadshögar”.
  2. Går in i ett evigt tillstånd av paranoia.
  3. Du har problem med att lita på människor och känner dig övergiven.
  4. Sätter upp masker för andra för att dölja dina verkliga känslor.
  5. Rädd för att fatta beslut.
  6. Känner dig oaccepterad och oskattad eftersom du sällan uttrycker din kunskap och expertis.
  7. Du misslyckas med att fatta beslut som du gillar, så det gör dig mycket olycklig.
  8. Det skapar konflikter och skadar relationer eftersom du är skyddad och andra måste gissa dina tankar och perspektiv.
  9. Kämpar för att ha långvariga och sunda relationer med familj, vänner och på jobbet.  Denna kamp påverkar även kärleksrelationer. 
  10. Tror att ingen verkligen förstår dig eftersom andra bara verkar känna dig genom den falska persona som du lägger fram, din kamouflerade bild.

7 vanliga orsaker till osäkerhet

En persons osäkerhet kan orsakas av deras livserfarenheter.  Det kan också vara ett nedärvt biologiskt drag som förs vidare från generation till generation och som visar sig genom en persons personlighet och temperament. Även om experter inte helt kan förstå ursprunget till osäkerhet finns det kopplingar som är förknippade med många orsaker.

1.  Brist på känslomässigt stöd

Många av er brottas med osäkerhet eftersom ni inte har haft familjemedlemmar som varit kärleksfulla och stöttat er.  Dessutom kan osäkerhet finnas på grund av de normer som sätts av människor vi interagerar med.

Om de tenderar att vara dömande kan det leda till att vi blir osäkra inom oss själva, i hopp om att vi inte ska bli dömda av dem också.

2.  Brist på emotionell intelligens

Osäkra människor kan vara så på grund av låg emotionell intelligens.  De kan inte korrekt övervaka sina känslor och andra runt omkring dem.  Detta leder till bristande tillit och ohälsosamma relationer.

3.  Otillfredsställda behov

Många har med osäkerhet att göra eftersom de har upplevt en brist på sina grundläggande behov som mat, kläder, skydd och trygghet.  Detta orsakar en psykologisk kamp för att finna trygghet och tillfredsställelse på grund av tidigare omständigheter.

4.  Brist på öppenhet och acceptans

Osäkerhet kan bero på en brist på acceptans och öppenhet gentemot andra.  När detta inträffar är du inte bekväm med nya människor och situationer.

Dessutom finns det inte ens mycket nyfikenhet utan mer rädsla och stress för hur andra uppfattar dig.  Det tillåter inte en osäker person att släppa sina vakter.

5.  Interpersonella konflikter

Interpersonella konflikter kan leda till att en person blir osäker.  De tenderar att vara mindre överens och är inte särskilt hjälpsamma, empatiska eller stödjande.  Att befinna sig i sociala situationer kan få en osäker person att känna sig ännu mindre säker.

6.  Att hitta betydelse i fel saker

Många är osäkra eftersom de söker trygghet i fel saker.  Dessutom har de ohälsosamma bindningar till sina barn, makar, karriärer, gåvor, talanger, materiella ägodelar och hur de framstår för andra.

Känslor om att man är otillräcklig kan ha börjat i barndomen, men de fortsätter vanligtvis in i vuxen ålder och påverkar vår självuppfattning och hur vi interagerar med vår omgivning.

Inget av detta kan verkligen tillfredsställa oss eller göra oss trygga.  Om en person förlorar en av dessa saker kan det leda till att osäkerheten sätter in rejält.

7.  Tragiska omständigheter och missbruk

Vare sig det handlar om dödsfall hos någon du stod nära, otrohet i ett äktenskap, ett kärleksförhållande eller fysiskt eller emotionellt missbruk kan de leda till att en person blir osäker.

Tyvärr kan det faktum att vi placerar trygghet i andra sätta oss upp för att misslyckas.  Det är så klyschigt att säga till andra att vi ”alltid” kommer att finnas där för dem, men i verkligheten är det helt enkelt omöjligt.  Saker och ting händer i livet, vare sig det gäller sjukdom eller död, och det är inte klokt att helt och hållet placera vår trygghet i människor.  Men realistiskt sett gör nästan alla av oss det ändå.

Otrohet kan leda till att en person känner sig ”mindre än tillräckligt” och saknar självförtroende och trygghet för att gå vidare.

Dessutom kan osäkerhet vara ett resultat av missbruk.  Känslomässig misshandel kan komma i många former.  Det kommer från människor som har blivit överdrivet kritiserade och vars självvärde har angripits.

Dessutom kan det komma på grund av en partner som har försökt kontrollera ditt utseende, gasar dig, stänger av samtal som du försöker föra, övervakar dina aktiviteter och isolerar dig från andra.

Steg för att övervinna osäkerhet

Det kan vara svårt att övervinna osäkerhet. Det är dock inte omöjligt. Här är några saker du kan göra för att övervinna osäkerhet.

  1. Erkänn att du har områden med osäkerhet i ditt liv.
  2. Kommunicera din oro över din osäkerhet med någon som du kan lita på.
  3. Bedöm orsakerna till din osäkerhet och känn igen känslomässiga röda flaggor.
  4. Ta avstånd från vuxna mobbare och andra känslomässiga missbrukare.
  5. Utmana ditt eget negativa självprat.
  6. Börja göra små förändringar för att förbättra din fysiska hälsa.  Det kommer också att hjälpa din psykiska hälsa.
  7. Fira dina olikheter och acceptera att du har begränsningar.
  8. Sök hjälp av en professionell person för att hjälpa dig att läka från tidigare trauman som är förknippade med osäkerhet och dålig självbild.

Avslutande tankar om de 7 vanligaste orsakerna till osäkerhet

De flesta människor som känner sig osäkra vill inte att någon ska veta om det.  Ändå finns det kraft i att dela dina känslor med någon du litar på och få hjälp att övervinna dem.

Otrygghet kan komma från många omständigheter – till exempel dåliga akademiska resultat, stressiga livserfarenheter, missbrukande relationer, kroniska hälsoproblem och psykiska problem, bland annat.  Men dessa tidigare omständigheter behöver inte beröva dig din nutid … och de behöver inte heller skapa oro inför framtiden.

Osäkerhet är vanligt bland de flesta människor, men den bör inte komma så långt att den tar kontroll över ditt liv och dina beslut… stör dina relationer och dagliga aktiviteter.  I så fall finns det hjälp att få.  Prata med en vän eller familjemedlem, eller sök en terapeut, som kan hjälpa dig att ta tillbaka ditt liv.

Betygsätt den här artikeln
Dela med dina vänner!
psykologlallerstedt.se
Adblock
detector