Libido är en term som används i psykoanalytisk teori för att beskriva den energi som skapas av överlevnads- och sexuella instinkter. Enligt Sigmund Freud är libido en del av id och är drivkraften bakom allt beteende. Även om termen ”libido” har fått en öppet sexuell innebörd i dagens värld, representerade den för Freud all psykisk energi och inte bara sexuell energi.
Freudianska åsikter om libido
Freud ansåg att id:et var den enda del av personligheten som fanns med från födseln. Id:et, menade han, var en reservoar av omedveten, ursprunglig energi.
Id:et söker njutning och kräver omedelbar tillfredsställelse av sina begär. Det är id som fungerar som källan till våra önskningar och impulser.
Libido och Id
Hur fungerar libido i id? Id:et styrs av det som Freud kallade för njutningsprincipen. I huvudsak försöker id:et styra alla kroppens handlingar och processer för att uppnå största möjliga njutning.
Eftersom id är nästan helt omedvetet är människor inte ens medvetna om många av dessa drifter.
Id:et kräver omedelbar tillfredsställelse av även våra mest grundläggande drifter. Om id hade sin vilja skulle du ta vad du vill, när du vill, oavsett situation. Det är uppenbart att detta skulle leda till allvarliga problem. Våra önskningar och begär är inte alltid lämpliga, och att agera på dem kan få allvarliga konsekvenser.
Egots inflytande
Så vad hindrar människor från att helt enkelt agera efter sina mest grundläggande instinkter och önskningar? Egot är den del av personligheten som har till uppgift att utnyttja id:s libidinösa energi och se till att dessa drifter uttrycks på ett acceptabelt sätt. Det styrs av verklighetsprincipen, som är inriktad på att hjälpa personen att uppnå sina mål på ett sätt som är realistiskt och acceptabelt.
Så även om id:s libidinösa begär kanske säger åt dig att ta den där munken från butikshyllan och börja äta den omedelbart, så styr egot denna impuls. Istället gör du de socialt acceptabla handlingarna att lägga munkarna i vagnen, betala för dem i kassan och ta med dem hem innan du slutligen ger efter för ditt begär att äta den goda godiset.
Överjagets roll
Överjaget komplicerar den här processen ytterligare. Överjaget är den del av personligheten som innefattar de ideal och den moral som internaliserats från föräldrar, auktoriteter och samhället. Egot måste medla mellan de grundläggande krav som libido skapar och de idealistiska normer som superego ställer.
Libido och fixering
Hur libido uttrycks beror på vilket utvecklingsstadium en person befinner sig på. Enligt Freud utvecklas barn genom en rad psykosexuella stadier. I varje stadium är libido fokuserad på ett specifikt område. När det hanteras framgångsrikt går barnet vidare till nästa utvecklingsstadium och växer så småningom upp till en frisk och framgångsrik vuxen.
I vissa fall kan fokuseringen på en persons libidinösa energi förbli fixerad på ett tidigare utvecklingsstadium i vad Freud kallade fixering. När detta sker kan libidoens energi vara alltför bunden till detta utvecklingsstadium och personen kommer att förbli ”fast” i detta stadium tills konflikten är löst.
Det första stadiet i Freuds teori om psykosexuell utveckling är till exempel det orala stadiet. Under denna tid är barnets libido centrerad på munnen, så aktiviteter som att äta, suga och dricka är viktiga.
Om en oral fixering uppstår kommer en vuxens libidinösa energi att förbli fokuserad på detta stadium, vilket kan resultera i problem som nagelbitning, drickande, rökning och andra vanor.
Libidoens energi är begränsad
Freud trodde också att varje individ bara hade en viss mängd libido energi. Eftersom den tillgängliga energimängden är begränsad föreslog han att olika mentala processer konkurrerar om det som finns tillgängligt.
Freud föreslog till exempel att förtrycket, eller att hålla minnen utanför det medvetna medvetandet, kräver en enorm mängd psykisk energi. Varje mental process som kräver så mycket energi för att upprätthållas har en effekt på sinnets förmåga att fungera normalt.
Målet med psykoanalysen, menade Freud, var att föra in de omedvetna libidinösa drifterna i det medvetna medvetandet. På så sätt kunde sådana drifter hanteras medvetet utan att man överdrivet behöver förlita sig på egots försvarsmekanismer.
Modern syn på libido
Utöver sitt freudianska ursprung används begreppet libido idag oftast som en hänvisning till en persons sexlust. Libido innefattar mer än bara den biologiska lusten till sex, utan även de psykologiska och sociala faktorer som bidrar till sexuell aktivitet.
Den moderna användningen av termen libido härstammar sannolikt från Freuds ursprungliga användning av termen för att gälla sexuell lust. När Freud fortsatte att utveckla sina idéer började han dock se libido som mer än bara sexuella drifter och mer som en allmän livsinstinkt som omfattar överlevnadsinstinkter och även andra motiv.
Några faktorer som kan påverka libido eller sexdrift är bland annat följande:
- Medicinska och hälsomässiga förhållanden kan också påverka en persons sexlust. Medicinska tillstånd som sjukdom, trötthet och mediciner kan ofta sänka libido. Sexuella störningar, inklusive hypoaktiv sexualdriftstörning och kvinnlig sexuell upphetsningssyndrom, kan också leda till sänkt libido.
- Psykologiska faktorer som kan påverka libido är bland annat stress, personlighet, ålder, relationsstatus, livsstil och tidigare erfarenheter. Till exempel kan sexuella övergrepp och trauman påverka libido. Andra problem som kroppsbild, självkänsla och depression kan också få människor att ha mindre lust till sex.
- Könshormoner, inklusive testosteron och östrogen, skapar den biologiska lusten till sex och hjälper till att reglera libido.
- Sociala problem som ensamhet, dåliga relationer och intimitetsproblem kan också dämpa libido.
Öka din libido
Låg libido är ett vanligt problem. Forskning visar att 15 % av männen och nästan 32 % av kvinnorna upplever låg sexuell lust. Forskning har dock också visat att ett antal livsstilsförändringar kan bidra till att öka libido.
1. Prata med din läkare
Hormonella förändringar i samband med preventivmedel kan ofta leda till låg libido. Diskutera dina alternativ med din läkare. I vissa fall kan det hjälpa att byta till ett annat läkemedel eller en annan metod. Andra mediciner, till exempel antidepressiva, kan också påverka din sexlust, så det kan vara bra att kontrollera dina andra mediciner.
2. Kontrollera dina stressnivåer
Överdriven stress kan försämra din libido, så att hitta sätt att slappna av och hantera stress effektivt kan förbättra sex och intimitet.
3. Träning
Fysisk träning har många positiva fördelar, bland annat att förbättra sexlusten.
En studie visade att korta träningsperioder förbättrar den fysiska sexuella upphetsningen hos kvinnor som tog antidepressiva läkemedel.
Slutord
Begreppet libido fortsätter att spela en viktig roll i psykoanalysen, men termen har fått en något annorlunda innebörd i sin moderna användning. När vi i dag talar om libido hänvisar vi sannolikt till den allmänna idén om lusten till sex.
Ett antal faktorer kan spela en roll för libido utöver biologiska influenser, bland annat psykologiska och sociala faktorer. Om du är orolig för din libido kan du överväga att prata med din läkare eller psykolog.