7 tips om hur du håller dig ung utan att bli galen

7 tips för att hjälpa en nybliven mamma att hantera stress Hantering av stress

”I samma ögonblick som ett barn föds föds också mamman. Hon har aldrig funnits tidigare. Kvinnan har funnits, men modern har aldrig funnits. En mor är något helt nytt.” – Osho

Du kanske har hört talas om begreppet ”fjärde trimestern” – de intensiva veckorna efter att ditt barn har fötts när det lär sig att anpassa sig till denna högljudda och ljusa nya värld. Under den här tiden har de mycket frekventa behov. Med sina små magar och hjärnor under utveckling äter de mycket, vaknar mycket och vill vara nära dig. De känner igen din röst, din lukt och tröstas av ditt välbekanta hjärtslag. Att försiktigt ta hand om dem underlättar deras övergång.

Men hur är det med dig? Vem håller om dig och hjälper dig in i det nya moderskapets högljudda, ljusa och obekanta värld? Nya bebisar och nya mödrar har faktiskt mycket likartade behov; båda bör få regelbunden mat, vård och omsorg och bör vårdas varsamt under sin utveckling. Men ofta känns det som om nya mödrar är åsidosatta. Besökare kommer för att se den nya babyn, med små babykläder och andra fina men onödiga gåvor. Bebisar är naturligtvis fantastiska, och naturligtvis vill folk komma och se dem och visa sin kärlek. Men de är bara en del av den nya familjen som har fötts, och att se till att du får den kärlek, omsorg och fostran som du också behöver borde stå högt upp på allas prioriteringslista.

Ta hand om dig själv under moderskapets första månader

Så här är några idéer om hur du kan se till att du också trivs under den fjärde trimestern:

1. Var inte rädd för att säga nej till besökare

Ha bestämda tider, korta besök eller till och med inga besök alls under de första dagarna. Det är verkligen upp till dig att bestämma. Du kanske älskar tanken på ett fullt hus. Om du gör det, så sätt igång. Men det är också okej att säga nej eller att hantera förväntningarna. Om folk kommer, tro inte att du måste klä upp dig, städa upp och servera dem. Fråga dem om de vill ha en kopp te och om de säger ja, visa dem vägen till vattenkokaren och säg att du vill ha två sockerbitar, tack.

7 tips för att hjälpa en nybliven mamma att hantera stress

2. Kom ihåg att äta regelbundet

Det är otroligt hur man faktiskt kan glömma att äta med en ny bebis att ta hand om. Du fastnar under dem när du ammar eller är upptagen med att försöka göra alla grejer, och ditt välbefinnande skjuts bara åt sidan. Men god, näringsriktig mat hjälper dig att återhämta dig och hantera sömnlösa nätter lite bättre. Be besökarna att ta med sig mat eller be om välsmakande mat eller abonnemang som gåva. Din partner kan förbereda lättlagad mat före jobbet eller så kan du fylla en snackskorg vid din favoritstol. Och det finns alltid matleveranser. Vad som än fungerar. Men ät. Och försök att äta bra – även om det alltid finns utrymme för tårta.

3. Var inte rädd för att be om hjälp

Hur ofta svarar vi inte med ”nej, jag klarar mig tack” om någon erbjuder hjälp. Ibland kan vi känna oss svaga eller känna att vi inte klarar oss om vi förlitar oss på andra. Men att få ett barn är en enorm förändring och det är så normalt att behöva stöd från andra. Det var inte meningen att vi skulle göra det här ensamma; det var meningen att vi skulle uppfostra barn i samhällen som tog hand om varandra. Luta dig mot människor i din närhet eller sök stöd utanför din familj, oavsett om det är praktiskt eller känslomässigt. Kom ihåg att assistenterna inte bara är till för för att föda barn – de arbetar även efter födseln med att ta hand om familjer. Att arbeta med en assistent kan vara ett bra sätt att hjälpa dig genom de första veckorna.

4. Det är okej att ta en paus …. eller inte

Du behöver inte vara närvarande dygnet runt med ditt barn. Det är helt okej att ta tid för att sätta dig själv i första rummet en stund. Oavsett om det är en promenad, en kaffe med en vän eller till och med att bara sitta och stirra ut i det fria. Alternativt kanske du inte känner dig redo att lämna ditt barn och vill göra saker som får dig att må bra, tillsammans med barnet. Du kanske vill att människor ska hjälpa dig på ett sätt som gör att du inte behöver lämna ditt barn. Det handlar inte om att göra sig själv till åtlöje eller att vägra hjälp, utan om att göra det som får dig att känna dig lyckligast… vilket är det som kommer att gynna ditt barn mest.

5. Vet att du inte behöver vara perfekt

Oro för att ”få allting rätt” är en så vanlig känsla efter att ha fått barn. Du kanske oroar dig för att du inte vet varför de gråter eller hur du ska lugna dem. Ditt barn behöver dock inte att du är perfekt; de behöver bara att du är ”tillräckligt bra”. Forskning har visat att du inte omedelbart behöver förstå och lösa ditt barns behov varje gång. Och det viktigaste som bebisar verkligen vill ha är mat, värme och någon som älskar dem. De behöver inte Mozart eller vilken produkt som helst som just nu marknadsförs som ett måste för bebisar.

6. Om något gör ont, få det undersökt

Du kommer naturligtvis att vara lite öm efter förlossningen, men detta ska gradvis läka och bli bättre, inte sämre. Så om smärtan inte avtar eller dyker upp på nya ställen ska du be om hjälp. Om det är stygn- eller revorelaterat kan du be din barnmorska eller husläkare att kontrollera det. Om du har ont i ryggen eller höfterna på grund av graviditeten eller för att du har burit ditt barn kan du överväga massage eller osteopati – leta efter en som specialiserat sig på att hjälpa nyblivna mödrar. Din återhämtning är viktig.

7. Vet att det finns hjälp där ute om du behöver den

Månaderna efter att du har fått barn är en av de vanligaste perioderna när du behöver stöd för din psykiska hälsa. Om du känner dig nere, orolig eller arg finns det många människor som vet vad du går igenom och som är inställda på att erbjuda stöd. Tro aldrig att det är ett tecken på att du är en ”dålig mamma” eller att du inte bryr dig om ditt barn. Att uppleva psykiska problem är inte mer ett val än att bryta benet. Några ställen som kan vara användbara är Birth Trauma Association, PANDAS för depression under och efter födseln, CRYSIS för en gråtande bebis, National Breastfeeding Helpline för utfodringssvårigheter och Relate för stöd i relationer. Du kan också tala privat med en rådgivare – leta efter en som specialiserar sig på psykisk hälsa efter födseln.

Framför allt ska du komma ihåg att du också är viktig. Du är viktig för dig själv och för ditt barn. Och du ska aldrig känna att du inte kan sätta dig själv först också. Gör saker som ger näring åt din kropp, ditt sinne och din själ. Och var aldrig rädd för att söka stöd. Låt oss göra välkomnandet av våra nya mödrar till en lika stor händelse som välkomnandet av en ny bebis.

Betygsätt den här artikeln
Dela med dina vänner!
psykologlallerstedt.se
Adblock
detector