Att arbeta hemifrån kan låta som en dröm för många människor. Du får mer tid i ditt hem, du slipper pendla och du får träffa mer av din familj.
Men på baksidan finns en del mindre drömlika realiteter, särskilt för föräldrar som måste balansera arbete och barnomsorg: svårigheter att fokusera, att jonglera arbete med att ta hand om barnen och, i vissa fall, hemundervisning, suddiga gränser mellan arbetstid och privat tid och barn som kräver din odelade uppmärksamhet när du behöver hemundervisning.
Under de minst glamorösa WFH-dagarna (work from home) kan du känna att du inte har fått något arbete gjort och att du har varit en dålig förälder. Det går att jonglera med arbete och barnomsorg, men det kräver en omkalibrering av förväntningar och arbetsstilar.
För att göra ditt distansarbete mer funktionellt, får du här några av våra bästa tips för föräldrar som arbetar hemifrån.
10 tips för föräldrar som arbetar hemifrån med barn
1. Fokusera på det positiva.
Även om vissa föräldrar arbetar hemifrån av egen vilja har andra oväntat tvingats anpassa sig till den nya verkligheten.
Denna situation kommer med sina egna utmaningar, men vi kan alla hitta vissa fördelar med att arbeta hemifrån – oavsett om det är att slippa den dagliga pendlingen, få mer tid med familjen, vara hemma till middagen eller närheten till kylskåpet.
Det kommer inte alltid att vara lätt, men att fokusera på de positiva aspekterna (och påminna sig själv om vad man undviker på kontoret) kan vara till stor hjälp under stressiga dagar.
2. Anpassa ditt schema.
Precis som barn trivs vuxna med rutiner och arbetar mycket effektivare när vi har ett schema.
Att ha en WFH-rutin hjälper oss att hålla oss fokuserade och undvika de produktivitetsmoln som uppstår när vi multitaskar eller kämpar mot ständiga avbrott.
För att ge din dag mer struktur och förutsägbarhet kan du skapa en morgonrutin och vara strikt när det är möjligt. När det är dags att vakna går du upp och förbereder dig för dagen på samma sätt som du skulle göra innan du går till kontoret. Gå sedan till ditt hemmakontor, oavsett hur det ser ut för dig, och sätt dig i ett sinnestillstånd som gör dig redo för arbetet.
För att optimera resten av dagen bör du anpassa ditt arbetsschema så att du kan ta hänsyn till hemmet, oavsett om det handlar om pauser för att koppla av eller tid för att hinna med sysslor och ta över barnomsorgen.
Om du kan, utnyttja ett flexibelt schema och skapa en rutin som fungerar för dig och dina barn – men kom ihåg att du alltid kan justera den för att ta hänsyn till dagliga förändringar.
I vår samling av tips om distansarbete från vårt team delade vi med oss av det här fantastiska tipset:
Skapa ett schema med de personer du bor tillsammans med. Jag jobbar på morgonen och passar barnen (två och fyra år) på eftermiddagen, och min man gör tvärtom.
3. Var uppriktig mot dina kollegor.
Även om det finns många åtgärder som föräldrar kan vidta för att bibehålla sin produktivitet när de arbetar hemifrån, kommer störningar ändå att inträffa. Dina barn kommer att springa in på ditt kontor, få ett raseriutbrott under ett Zoom-samtal eller kräva att du hjälper till med en nödsituation i huset.
Det värsta du kan göra är att låtsas att allting är bra, ta itu med arbetet på samma sätt som du gjorde på kontoret och insistera på att du inte behöver någon hjälp.
Var öppen med ditt team om hur det kommer att se ut för dig att arbeta hemifrån och fundera på vilka krav du kan ställa för att göra det enklare och mer produktivt. Det kan handla om ett justerat schema som ger mer flexibilitet eller bara lite extra tålamod.
4. Optimera din arbetsplats för fokusering.
Även om du inte behöver hålla dig till detta 100 % av tiden, tilldela ett område i huset som din dedikerade arbetsplats.
Det gör det lättare att begränsa distraktioner och fokusera på arbetet utan att det sipprar in i privatlivet.
När du börjar din arbetsdag genom att komma till din dedikerade arbetsplats med en kopp kaffe och i dagtidskläder låter du ditt sinne veta att detta är den tid och det utrymme där du börjar arbeta.
Helst skulle detta vara ett separat rum som du kan göra om till ett hemmakontor. Men om det inte är ett alternativ kan du försöka hitta ett hörn i hemmet som inte är gemensamt och som du kan göra om till din arbetsplats. Kom överens med alla i ditt hushåll om reglerna för när och hur de kan få din uppmärksamhet.
Föräldrar kan också få sina barn att hjälpa till med att utforma hemmagjorda kontorsskyltar, med grönt för ”ja, du får komma in” och rött för ”tänk inte ens tanken”.
5. Arbeta i korta perioder.
Föräldrar till spädbarn och småbarn har det svårare än de flesta, eftersom du inte kan lämna dem ensamma.
Om du ansvarar för barnomsorgen kan ditt bästa alternativ vara att arbeta i korta perioder när du har möjlighet, till exempel när barnen sover.
Men om du har turen att kunna fokusera på arbetet medan din partner hjälper till med barnomsorgen hemma, kan du utforma ditt schema så att du kan komma ut från kontoret och hjälpa till då och då, i stället för att låsa in dig själv hela dagen.
6. Främja kreativa aktiviteter.
Ditt barn kommer förmodligen inte att sitta tyst och läsa en bok hela dagen medan du arbetar. Om du ansvarar för barnomsorgen kan du hålla dina barn i lek genom att uppmuntra kreativa aktiviteter.
Genom att rotera mellan olika leksaker och andra aktiviteter kan du uppmuntra till djupare och mer meningsfull lek samtidigt som du får lite mer tid att fokusera. Om dina barn inte är vana vid att leka självständigt kan du försöka väcka deras fantasi genom att göra det till en egen lek – en lek som uppmuntrar till självständiga aktiviteter som att lösa ett pussel eller skapa något från grunden med konstmaterial, med en bestämd tid för att visa dig vad de har kommit på.
Om det är okej att dina barn har lite skärmtid medan du tar viktiga samtal eller behöver fokusera, kan du kolla in utbildningsresurser som Scholastic Learn at Home, digitala spel som lär ut saker som stavning och musikaliska färdigheter, eller till och med virtuella museibesök.
7. Planera möten på ett klokt sätt.
Nästan alla föräldrar som arbetar hemma har några olyckliga missöden att dela med sig av.
Även om mycket av detta är oundvikligt och allt du och dina kollegor kan göra är att skratta, planera för avbrott genom att ge dina barn ett icke-verbalt ”stör inte” när ni är på konferenssamtal.
Det fungerar förstås inte alltid när det rör sig om småbarn, och då kan det vara bättre att planera samtalen under deras normala sömntider. Ibland kan du behöva stänga av samtalen eller till och med ändra tidsplanen om du måste ta hand om barnet.
8. Få tekniken på din sida.
Framväxten av molntjänster är just det som har möjliggjort ökningen av distansarbete. I stället för att manuellt behöva utbyta dokument eller logga in på användarkonton på plats kan anställda nu få tillgång till den information de behöver för att utföra sina jobb online.
Med samarbetsplattformar som Microsoft Teams, programvaror för projekthantering som Trello och webbaserade CRM-programvaror (Customer Relationship Management) är det enklare än någonsin att få arbetet gjort hemma.
Oavsett om det handlar om att ha lite kul med att ställa in din egen videokonferensbakgrund på Zoom eller om du tar dig tid att skapa en teknisk stapel som gör ditt arbete så mycket enklare, kan valet av rätt program göra stor skillnad.
9. Vet när du ska stänga av.
Att behärska balansen mellan arbete och privatliv har aldrig varit svårare. Även om många är snabba med att berömma fördelarna med att arbeta hemifrån kan det också sluta med att du känner att du alltid är på jobbet. Därför är det viktigt att veta när man ska stänga av.
Som förälder är det troligt att du måste ta hänsyn till en viss flexibilitet när det gäller att upprätta ditt dagliga schema. Men det är ändå viktigt att fastställa en tid då du tryggt kan säga att du är klar för dagen. Detta kräver naturligtvis en viss självdisciplin och att du ställer upp förväntningar på ditt team, men du måste ha tydliga gränser för att hålla stressen i schack.
10. Var snäll mot dig själv – och be om hjälp.
Om du är en förälder som jonglerar arbete och barnomsorg förtjänar du en medalj och alla möjligheter du kan få till en hjälpande hand.
Det kan innebära att du får stöd av en familjemedlem, att du anställer någon som hjälper till med barnomsorgen eller att du ber din arbetsgivare om flexibla arbetstider eller lite mer överseende under WFH.
Men framför allt ska du inte förvänta dig att du ska balansera allting utan ansträngning och effektivt hela tiden. Sök efter möjligheter att göra ditt arbetsliv lättare, men var också snäll mot dig själv när saker och ting inte går som planerat. Om saker och ting är svåra att hantera, försök att ta ledigt om du kan, och kom ihåg att fokusera på egenvård också. Det kan vara en stressig situation för många människor, så det är viktigt att fokusera på ditt eget välbefinnande och känna till dina gränser.