Relationer mellan tonåringar och föräldrar kan vara svåra och utmanande. Paul McGee ger 7 tips som hjälper föräldrarna att hålla relationen på rätt spår.
Alla föräldrar till tonåringar vet hur svårt det kan vara att upprätthålla en öppen, ärlig och kärleksfull relation med unga människor som går igenom en av de mest utmanande perioderna i deras liv.
Professor Paul McGee är författare till YESSS! SUMO:s hemligheter för att bli en positiv och självsäker tonåring. Han är expert på sitt område och far till två barn som har navigerat i tonåringens ojämna vatten. Han ger sju råd till föräldrar som vill hjälpa sina barn genom denna svåra tid.
Sju tips till föräldrar för att förbättra kommunikationen med sina barn
1. Förstå hur deras hjärna fungerar
Tonåringar i tonåren upplever inte bara yttre fysiska förändringar, utan det händer också mycket inombords – särskilt i deras hjärnor. Det pågår en stor ombyggnad.
Som ett resultat av detta är deras känslor upptrappade betydligt och de behöver också i genomsnitt mer sömn än vuxna. Den rationella delen av deras hjärna kanske inte mognar fullt ut förrän i mitten av tjugoårsåldern. Så var försiktig med att kritisera deras överreaktioner och långa liggtider – visa i stället lite medkänsla och förståelse.
2. Ge dem tid och utrymme
Tonåringar befinner sig i en knepig övergångsfas. De är inte riktigt barn, men fortfarande inte riktigt vuxna. Deras humör förändras, och det gör även deras kompisar.
Även om vissa fortfarande är bekväma med att umgås med dig, föredrar många ungdomar sitt eget utrymme och tid med sina jämnåriga.
Acceptera att de fortfarande behöver dig, men att du inte längre är centrum för deras värld. Vänj dig vid det.
3. Klaga inte på att du är en taxitjänst.
Skatta den tid ni har på resande fot tillsammans, oavsett hur kort tid den är. Dessa ”taxitider” kan ge möjligheter till avslappnade samtal som kanske inte skulle äga rum normalt.
4. Bekräfta, men förvänta dig inget i gengäld.
Alla barn behöver känna sig älskade, värderade och uppskattade. Välj dock dina tillfällen och se till att du inte skämmer ut dem. Kanske skriver du något i ett kort eller skickar ett meddelande till dem. De kanske inte bekräftar meddelandet, men de kommer definitivt att uppskatta det.
5. Lyssna för att förstå, inte för att avbryta
Konflikter med tonåringar är oundvikliga – men kom ihåg att du är den vuxne. Det behöver inte eskalera till ett fullständigt krig.
Ett sätt att undvika detta är att ge ungdomarna ”ett gott lyssnande”.
Försök att förstå deras perspektiv, även om du inte håller med om det. En tonåring kommer att börja bli arg på dig om han eller hon aldrig känner sig lyssnad på.
6. Kom ihåg att du är en förebild
En ung människas största förebilder är inte kändisar, utan föräldrar. Om du alltid sitter i din telefon förväntar du dig inte att din tonåring ska vara annorlunda. Om du alltid äter middag framför tv:n kommer de också att göra det.
Tonåringar kanske inte alltid lyssnar på vad du säger, men de kommer att notera hur du beter dig. Dina attityder och känslor smittar av sig – se till att dina är värda att fångas upp.
7. Uppmuntra framsteg, inte perfektion
Vi är alla ett arbete under utveckling. Ingen av oss är perfekt. Men i Instagram-åldern kan tonåringar känna sig otroligt pressade att vara det.
Andras framgångar visas upp offentligt för världen att se. Det är lätt för unga människor att fastna i jämförelsefällan och bli olyckliga för att de inte uppfyller den orealistiskt höga standard som de känner att man förväntar sig av dem.
Var deras VD – Chief Encouragement Officer (chef för uppmuntran). Se till att du uppmuntrar hårt arbete och det faktum att de har försökt något – men det måste vara av en genuin anledning, annars blir det nedlåtande.