Är du glad att vara singel men känner dig fortfarande ensam ibland?
Att vara singel har sina för- och nackdelar. Många av oss singlar njuter verkligen av vår frihet och oberoende. Men det betyder inte att vi inte känner att lite ensamhet smyger sig in då och då också.
Om du är glad singel men ensam, här är anledningen till att du förmodligen känner så här.
- 1) För att en viss mängd ensamhet är en grundläggande del av människans tillstånd
- 2) För att samhället säger till oss att vi inte redan är hela
- 3) För att människor är byggda för att vara sociala varelser
- 4) För att du känner att något fortfarande saknas i ditt liv
- 5) För att du på någon nivå oroar dig för att det är något fel på dig
- 6) För att du behöver göra mer
- 7) För att du fortfarande lär dig att njuta av att vara ensam
- 8) Eftersom känslor (och livet i allmänhet) involverar dualitet
- 9) För att du fortfarande är öppen för kärlek och det är en underbar sak
- Sammanfattningsvis: Kan man vara lycklig ensam och singel?
1) För att en viss mängd ensamhet är en grundläggande del av människans tillstånd
På första sidan låter detta inte som en särskilt glad poäng att göra. Men att faktiskt inse att ensamhet i viss utsträckning är ett universellt tillstånd som vi alla kommer att uppleva ibland kan erbjuda tröst.
Det är inte bara du, det händer oss alla.
Mer signifikant, det händer också oavsett om du är i ett förhållande eller inte.
Kronisk ensamhet är en fruktansvärd sak, men verkligheten är att vi alla kommer att uppleva att känna oss ensamma någon gång i livet.
Och att ha en partner garanterar absolut inte att du aldrig kommer att känna så. Faktum är att ensamhet till och med kan förvärras när du upplever det trots att du är tillsammans med någon annan.
Existentiella tänkare har länge funderat över rollen av att känna sig ensam i det mänskliga tillståndet. Till exempel Thomas Wolfes 1930-talsuppsats med titeln ”Guds ensamma man”.
I den påpekar han att vi alla föreställer oss att vår egen ensamhet är unik eller speciell, när vi i själva verket alla delar denna känsla.
Jag tror att det till och med är den här känslan som gör ensamheten så isolerande. Eftersom vi är rädda innerst inne är det något med oss som avvisas av andra, annars skulle vi inte känna så.
Han drar slutsatsen att trots ansträngningar för att lindra känslan av ensamhet, kommer det aldrig att bli helt framgångsrikt. Dessutom tycker han inte att det borde vara det, och hävdar att en viss ensamhet inte bara är oundviklig utan faktiskt kan vara bra för oss.
Ensamhet är en del av livets upp- och nedgångar och den mänskliga upplevelsen. Även om det kanske inte ger mycket tröst, hjälper det förhoppningsvis att veta att vi alla känner så här.
2) För att samhället säger till oss att vi inte redan är hela
Jag är 100% glad över att vara singel … förutom när jag inte är det.
På en praktisk nivå tycker jag verkligen om flexibiliteten, äventyret och självständigheten att vara singel. Men i bakhuvudet finns det också alltid en del av mig som fortfarande vill hitta någon att dela mitt liv med.
Jag har ofta funderat på varför det är om jag verkligen tycker om att vara singel så mycket. Kanske är det en biologisk drivkraft, vem vet.
Men jag tror också att en del av svaret ligger i samhällets attityder till romantiska partnerskap. Mycket av det är faktiskt ganska ohälsosamt när man gräver djupare i det.
Vi kastar runt termer som ”andra hälften” när det gäller partners, utan att tänka så mycket på budskapet vi ger ut.
Betyder det att jag ensam bara är en halv person?
Självklart inte. Men kanske är den dolda faran med begrepp som tvillinglågor eller att hitta ”den ena” att det sked matar oss en föreställning om att något saknas inom oss.
Vi växer alla upp med att berättas sagor om att någon annan är den saknade delen av vårt pussel.
På en psykologisk nivå är det inte konstigt att detta kan göra att du känner dig tom utan att ens veta varför.
Det finns fortfarande en obestridlig kulturell övertygelse som drivs på oss att att ha en partner är lösningen på dina känslomässiga problem. Men vad händer om så inte är fallet?
Personligen tror jag inte att det är det. Jag tror att lösningen bara ligger inom oss. Men det är lättare att projicera förhoppningarna om att någon annan ska förse oss med det vi känner att vi saknar.
3) För att människor är byggda för att vara sociala varelser
I grunden är vi fasta för att ansluta.
I hela djurriket har vi några av de mest komplicerade sociala beteenden. Och det är detta som har fått oss dit vi är idag som den mest avancerade arten på planeten.
Som biologisk antropolog från University of Pennsylvanias Perelman School of Medicine förklarar Michael Platt, Ph.D.:
”Detta sociala beteende är en kritisk del av vår adaptiva verktygslåda. Det låter oss komma samman och göra saker som vi inte skulle kunna göra på egen hand. Vi har bara precis börjat avslöja hur dessa mekanismer kan fungera i verkliga aktiviteter, och resultaten är verkligen spännande.”
Denna starka längtan efter anslutning är så kraftfull att social smärta är verklig smärta. Ur en evolutionär synvinkel var en rädsla för att bli utanför ett verkligt hot mot din överlevnad.
Det finns vissa instinktiva enheter som du inte bara kan radera ur ditt system. Och social smärta och njutning är mycket verkliga funktioner i vårt operativsystem.
4) För att du känner att något fortfarande saknas i ditt liv
Som jag redan berört, föreslår samhället att svaren på vad vi saknar ligger i en annan person, men det är inte sant.
Men på grund av detta kan du inte låta bli att undra om en annan person kommer att fylla ett tomrum. Vi kanske automatiskt ifrågasätter om en partner skulle få oss att må bättre när vi till exempel upplever ensamhet.
Men som Justin Brown så kraftfullt framhåller i sin video ”How to be happily single—even when you want a partner”, så är det fel sätt att gå tillväga.
I den förklarar han sin egen personliga upplevelse av att samtidigt njuta av singellivet, samtidigt som han vill ha ett förhållande.
Viktigast av allt, han erbjuder en enkel och transformerande övning för att ändra ditt tänkesätt och snabbt börja fylla alla tomrum du känner från att vara singel.
Han lär oss att ta reda på vad vi letar efter hos en partner och sedan fråga hur kan du börja föra in dessa element eller egenskaper i vårt liv just nu.
Det är ett ögonöppnande skifte som fick mig att inse hur många av oss som väntar tills en partner kommer för att leva ut vissa drömmar.
Det är en kort video och gratis att titta på, så jag skulle verkligen rekommendera dig att kolla in den för att få hans insikter och gå igenom den övningen för att förvisa känslor av ensamhet när du är singel.
5) För att du på någon nivå oroar dig för att det är något fel på dig
I sitt hjärta är ensamhet mycket mer än att vara ensam. Det handlar faktiskt om att känna sig förstådd, sammankopplad och verkligen sedd av andra.
Med neuroforskaren och ensamhetsexperten John Cacioppos ord:
”Ensamhet är som ett isberg – det går djupare än vi kan se”
Denna frånkoppling orsakar en känsla av isolering. Det betyder att vi känner oss ensamma att vi inte bara saknar andras sällskap, vi känner ett visst mått av utanförskap eller en känsla av att på något sätt vara på utsidan.
Många av oss känner oss avskurna på något sätt när vi upplever ensamhet. Och det betyder att vi kan känna oss utanför, eller som om vi missar något.
Det är inte alltid som vi känner oss ledsna över att vara ensamma, det är så att vi innerst inne är rädda för att anledningen till att vi är ensamma är att vi inte är önskade, brydde oss om eller älskade.
Denna känsla förvärras när vi tror att andra människor inte känner så här (när de faktiskt gör det).
Kort sagt, vi oroar oss i bakhuvudet att det är något fel på oss.
På så sätt är det ibland berättelserna vi oavsiktligt berättar för oss själva som faktiskt får oss att känna oss ensamma och inte vara ensamma i sig själv.
Så även om du rent praktiskt njuter av singellivet, så njuter du inte av några av de slutsatser ditt sinne drar om att vara singel.
Det kan vara användbart att fråga sig om att känna sig ledsen över att vara singel beror på att du saknar en partners sällskap i ditt liv. Eller om det mer har att göra med de fruktansvärda negativa historierna du berättar för dig själv om vad det betyder om dig om du är singel.
6) För att du behöver göra mer
Även om tristess och ensamhet är olika upplevelser, är det lätt att se hur de kan överlappa varandra.
Ju mer tid vi har, desto lättare är det att övertänka. Men ju fylligare vårt liv känns med aktiviteter, passioner, syften och människor – desto mindre ensamma tenderar vi att känna oss.
Att utforska nya intressen, ta upp nya hobbyer och hålla sig sysselsatt och aktiv kan hålla både tristess och ensamhet borta.
Att finna tillfredsställelse i ett balanserat och väl avrundat liv hjälper ofta till att minimera all ensamhet du kan uppleva från frånvaron av en romantisk partner.
Så även om du är lycklig singel kanske du känner dig lite ensam om du saknar andra nära kontakter.
Hur kan jag vara singel och inte känna mig ensam?
Kom ihåg att relationer kommer i många former i livet, inte bara romantiska. Så om du känner dig ensam singel är det en bra idé att stärka andra befintliga relationer.
Vi behöver alla känna kärlek, även när vi inte är kära. Det kan komma från familj, vänner, gemenskap eller tro.
Men du behöver omge dig med andra former av kärlek och anknytning. Det kan innebära att träffa nya människor eller stärka befintliga relationer.
7) För att du fortfarande lär dig att njuta av att vara ensam
En av de bästa sakerna vi kan göra för vårt välbefinnande och frid är att bli vän med att vara ensam.
Många människor blandar fortfarande att vara ensamma och ensamhet.
Det första är helt enkelt ett tillstånd av vara (ett som kan föra med sig många fördelar) men det andra är från en känslomässig bindning till andra.
Som vi har sett är en viss anknytning till andra människor helt normalt och oundvikligt. Det är det som gör oss till människor. Social isolering är aldrig bra för oss. Men många av oss arbetar fortfarande med att lära oss att älska vårt eget företag.
Att vara runt andra kan bli en vana. Så när du befinner dig på egen hand känns det utanför din komfortzon.
Vi har en kultur av distraktion som hjälper oss att undvika att sitta tyst med oss själva. Men faktiskt, när du gör det kanske du lär känna dig själv bättre.
Att känna obehag och oro när man inte har någon i närheten kan gränsa till medberoende.
Om du fortfarande lär dig att vara ensam kan du förväxla detta med ensamhet.
8) Eftersom känslor (och livet i allmänhet) involverar dualitet
Är det normalt att känna sig ensam när man är singel? Även när du gillar att vara singel och vill vara det? Ja, och ja.
Människor är komplicerade. Många av de känslor vi upplever kan verka paradoxala och motsägelsefulla.
Om det någon gång känns som att det finns två röster i ditt huvud så är det för att det finns. Forskning har visat hur en del av din hjärna är kopplad till dina känslor, en annan till logiska resonemang.
Detta kan orsaka motstridiga känslor och tankar. Som vi alla vet är hur vi känner oss inte alltid rationella.
Även om motstridiga känslor om något (som att vara singel) kan kännas förvirrande, är det normalt. Det finns för- och nackdelar med varje livsval och situation.
Vi måste alla acceptera den dualitet som följer med upplevelser.
Du har säkert hört uttrycket ”du kan missa något men inte vilja tillbaka”. På samma sätt kan du njuta av ditt singelliv och fortfarande sakna vissa aspekter av ett förhållande.
Det är inget fel med att känna så här. Att sluta fred med den dualiteten och vara ok med den, snarare än att försöka trycka undan den, kan hjälpa oss att acceptera att livet ibland är en motsägelse.
9) För att du fortfarande är öppen för kärlek och det är en underbar sak
Att vara nöjd med din singelstatus just nu betyder att du kan uppskatta det positiva med din livsstil. Detta är en sund attityd att ha.
Du är inte desperat efter att hitta en partner. Du letar inte efter någon annan att gå in och uppfylla dina behov. Du är tillräckligt självständig för att känna dig lycklig singel.
Men det faktum att du upplever en viss ensamhet visar också att nära kontakter är viktiga för dig.
Du isolerar dig inte eller skär dig av från möjligheten till kärlek. Och det här är jättebra.
Det visar att ditt hjärta är öppet för allt som kan komma i framtiden och att du värdesätter starka relationer som en del av ett helt och balanserat liv.
Sammanfattningsvis: Kan man vara lycklig ensam och singel?
Som vi har sett finns det så många helt normala anledningar till varför man kan vara lycklig singel OCH ensam.
Från hur vi är fasta, till styrkan i vår relation med oss själva och andra i vårt liv.
Du kan minska mängden ensamhet du känner genom att arbeta med dig själv, bygga starkare sociala band och skapa ett fullt och balanserat liv.
Men många av oss kommer också alltid att känna en viss ensamhet ibland. Det är bara en fråga om att acceptera detta och hitta sätt att se till att du hanterar all ensamhet du möter.